Marika Räsänen
Yrittäjä ja eläintenkouluttaja

Olen Räsäsen Marika, Rajamäellä asuva eläintenkouluttaja. Eläintenkouluttajan ammattitutkinnon olen suorittanut vuonna 2018, eläinlajeina koira ja minisika.

Kiinnostus erilaisia eläimiä kohtaan on ollut voimakasta jo pienestä asti. Lapsena minun ensimmäinen lemmikkini oli akvaariokalat. Kouluikäisenä meillä oli kotona koiria, kissa ja jyrsijöitä. Puuhastelin paljon eläinten kanssa, opetin koirille erilaisia temppuja ja lomillakin mieluisimmat kohteet olivat paikat, missä oli paljon eläimiä. Lapsena harrastin ratsastusta ja vapaa-ajat vietin pitkälti tallilla hevosia hoitaen.

Ensimmäisen oman koiran, Junnun, hankin nuorena aikuisena. Tämän jälkeen talossa on aina ollut koiria ja kiinnostus koirien kouluttamiseen on kasvanut vuosien saatossa. 2013 kotiini tuli Viipurin rescue Jasha, 5 kk. Jashalla oli paljon arkuutta ja erilaisia pelkoja, ja hänen myötä perehdyin syvemmin kouluttamisen saloihin. Kun Jashan arkuus ja pelot väistyivät ajan ja kouluttamisen myötä, aloimme harrastamaan agilitya ja rally-tokoa. Jashan kanssa Suoritettu rally-tokosta koulutustunnus RTK4, 
 Arasta ja pelokkaasta koirasta kuoriutui mahtava sirkuskoira, joka oppii tempun kuin tempun hyvin nopeasti. Jashaa on opetettu operantisti ja treenatessa Jasha tarjoaa erilaisia käytöksiä aktiivisesti.
Lisäksi perheeseeni kuuluu kiharakavainen noutaja Juksu, jonka kanssa kisaan rally-tokoa koulutustunnus RTK4 ja toukokuussa 2023 Juksusta tuli myös Suomen rally-toko valio. Juksun kanssa harrastamme myös vepeä.
Nuorin koiristani on Espanjan rescue Nori, josta on kuoriutunut melkoinen nenän käyttäjä. Norin kanssa harrastamme jäljestystä ja Noseworkkiä.
Koira kolmikkoni saatatkin nähdä tunneilla silloin tällöin minun apunani.

Minulla on myös minipossu, Putti. Puttia on koulutettu pienestä pitäen  ja Putin  oletkin saattanut nähdä mm.  Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvassa, Onnela -sarjassa. Putin kanssa käymme myös erilaisissa tapahtumissa, mm. vanhusten kesäpäivillä. Putin kaverina on myös 3 villasikamixejä, joista myös muutama on käynyt mainoskuvauksissa. 

Aiemmalta ammatiltani olen liikunnanohjaaja ja niiden töiden lisäksi olen työskennellyt vuosia kehitysvammaisten aikuisten ja lasten kanssa sekä koulunkäyntiavustajana. Pitkään haaveiltuani työstä eläinten parissa, hyppäsin oravanpyörästä toteuttaakseni unelmani.

Kouluaikana minulla asui puolustusvoimien projektikoira, jolle opetin mm. jäljestämistä, hakua, hajuerottelua, sosiaalistamista, ympäristöoppia ja perustottelevaisuutta. Koulussa minulle tuli mahdollisuus työskennellä Tuire Kaimion avustajana. Olenkin ollut avustamassa elokuvassa Ailo – Pienen poron suuri seikkailu. Tehtäväni oli kouluttaa minipossu ”Puustinen” Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvaa varten Tuiren ohjauksessa. Tämän jälkeen olen avustanut Tuirea erilaisissa eläinprojekteissa.

Valmistuttuani olen toiminut eläintenkouluttajana ja pitänyt erilaisia kursseja muissa koirakouluissa. Olen ollut myös useamman viikon Espanjassa Tail Torrox -nimisellä koiratarhalla ja mm. opettanut pennuille ympäristöoppia, käsittelyä ja hihnakäytöstä sekä sosiaalistanut arkoja koiria. Samaiselta tarhalta löysin Norin ja rakastuin häneen päätä pahkaa.

Koiratarhalla työskentelyn jälkeen kiinnostuin enemmän rescuetoiminnasta ja perustimme Minnan kanssa yhdessä rescueyhdistys Toinen mahdollisuus ry:n. Yhdistys tuo pienimuotoisesti koiria Tail Torrox -koiratarhalta.

Olen Suomen eläintenkouluttajat ry:n jäsen ja koulutuksessa noudatan yhdistyksen eettisiä sääntöjä.

Nähdään tunneilla!
heinäkuu
elokuu
syyskuu
tammikuu